Nuoret täyttivät seurantalon

pekkaValtakunnallinen kyläelokuvafestivaali järjestettiin kuudetta kertaa Alajärven Luoma-aholla ja teemana oli tällä kertaa tubettaminen. Tiukan kisan voiton vei Myllykankaan koulu videollaan ”Tubettajien maatilavierailu”. Tuomarina toiminut Pinkku Pinsku piti aihetta hyvänä oivalluksena, joskin tuumasi, etteivät kaikki tubettajat ole ihan sellaisia hienostelijoita kuin videolla annetaan ymmärtää. Aiheen käsittelytapa oli kuitenkin mieluisa, sillä hänkin mielellään parodioi ja rikkoo tubetuksen kliseitä omassa tuotannossaan.

Pinkku Pinsku eli Pinja Sanaksenaho on tubettanut 11-vuotiaasta saakka. Hänen kanavallaan on reilut  230 000 seuraajaa ja uusi video ilmestyy viikoittain. 16-vuotiaalle lukion ensimmäisellä luokalla opiskelevalle Pinjalle tämä tahti on sopiva – vaikka mieli tekisi paneutua videoharrastukseen enemmänkin. Kuvallinen ilmaisu on kiinnostanut häntä aivan lapsesta saakka ja halua olisi kehittää harrastusta yhä ammattimaisempaan suuntaan.

Tubetusta aloitteleville Pinja neuvoi rehellisyyttä: videot kannattaa tehdä aidosti ja kertoa omasta elämästä – joskaan kaikkea ei kannata itsestään paljastaa. Tubetusta kannattaa harjoitella ensin vaikka suljetussa piirissä läheisten ystävien ja sukulaisten parissa ennen kuin jakaa videot julkisuuteen.

Oikeaa ikää tubetuksen aloittamiseen ei Pinja osannut sanoa.

– Olet valmis tubettamaan silloin, kun olet varma että kestät myös videoiden myötä tulevan arvostelun, hän neuvoi. Varsinkin alkuun saa helposti ikäviäkin kommentteja, mutta seuraajien määrän kasvaessa positiivisuus lisääntyy.

Somevaikuttajana hän seuraa trendejä, mutta tahtoo laittaa joukkoon aina oman mausteensa. Hän haluaa osoittaa videoillaan, että on ”coolia olla hyvä ihminen”.

Pinja Sanaksenahon Jaana-äidin sukujuuret ovat Alajärvellä ja heillä on edelleen siteitä paikkakunnalle.

isoaiti

-Pinjan äidin syntyessä asuimme Luoma-ahon koulun yläkerrassa, kertoi Pinjan isoäiti Raija Isokangas. Kuvassa hänen seurassaan Pinja ja Jaana Sanaksenaho, taustalla tuttu koulurakennus. Perheellä on edelleenkin kesäpaikka Alajärvellä.

Pinjaa haastatteli tapahtuman juontaja Pekka Pohjoispää, joka huolehti jälleen myös tekniikan pelaamisesta.

Myllykangas uudisti voittonsa

Kyläelokuvafestivaalin raati eli Alajärven nuorisovaltuusto valitsi tämän vuoden finalistit. Lisäksi finaalissa nähtiin eniten peukutuksia saaneet ehdokkaat. Pinkku Pinsku antoi ehdokkaista arvionsa ja valitsi kolme parasta palkittavaksi:

Myllykankaan koulun rehtori Jari Nevanperä siivitti oppilaansa nyt toistamiseen kyläelokuvakilpailun voittoon. Vuonna 2014 tuli voitto elokuvasta ”Suku on pahin”. Tällä kertaa voittajatiimissä olivat Elina Hietala, Anniina Etula, Neea Raja-aho, Seliina Kuoppa-aho, Elviira Saari ja Susanna Orava (kuvaus ja editointi). Voittajavideoon pääset tutustumaan tässä linkissä.

Toiseksi kisassa tuli kaunis ja koskettava musiikkivideo, jonka takana ovat sisarukset Sofianna ja Severi Peura. Sofianna on säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut Unelmien ääni -kappaleen ja kuvauksesta on vastannut Severi Peura. Videossa on ammattimainen ote, vaikka Severi kertoi harrastaneensa kuvausta vasta kolmisen vuotta. Kappale löytyy tässä linkissä.

Kolmanneksi sijoittui vimpeliläinen Rene Mattila, jonka harrastuksesta tulemme vielä kuulemaan tulevaisuudessakin. Rene tekee itse elokuvansa alusta loppuun: käsikirjoitus, näytteleminen, kuvaaminen ja editointi. Kidnappaus-video löytyy tästä linkistä.

Kolme parasta saivat palkinnoksi Alajärven Osuuspankin lahjakortit ja kolme muuta finalistia palkittiin LähiABC Alajärven lahjakorteilla:

Iloiset koululaiset – Tiistenjoen koulun Musiikkinäytelmäkerho Lapua, opettaja Kaisa Kohtala-Friberg, katso video tässä linkissä.

Pääsiäinen – Jouni Mäki-Kahra: katso video tässä linkissä.

Night Routine 2018 – Ellen Aliisa, video tässä linkissä.

palkitut

Yhteiskuvassa kaikki paikalle palkitut.

Erikoismaininta senioreille

Luoma-ahon oman kylän seniorit saivat erikoismaininnan rohkeudesta ja ennakkoluulottomuudesta. Vaikka tubetus oli sananakin vieras, heittäytyi ryhmä rohkeasti elokuvantekoon. Kuvaajana oli Kai Hannulabacka ja aiheena perunannosto. Video on nähtävänä tässä linkissä.

seniorit

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sirkka Rajala (vas.) on iloinen senioriryhmänsä aktiivisuudesta, taustalla palkintoja jakamassa ollut Jere Vähäsarja Alajärven vapaa-aikapalveluista.

Kaikki finalisit saivat tietenkin Pinkku Pinskun allekirjoittaman kunniakirjan ja Leader Aisaparin karamellipussit.

Tapahtuman päätteeksi oli Pinkku Pinskun Meet&greet-tilaisuus, joka keräsi nuoria jonoksi asti.

Festivaalin järjesti Luoma-ahon kyläyhdistys kumppaneineen: Aisaparin Kylille- ja Cinemaaseutuhankkeet, Alajärven kaupungin vapaa-aikapalvelut, Alajärven Osuuspankki ja LähiABC Alajärvi.

Fesivaali on osa Leader Aisaparin kyläviikkojen ohjelmaa. Ks.koko ohjelma www.aisapari.net

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s