Elokuvat

2020

Vuonna 2020 saatiin kilpailuun kaikkiaan 20 videota, joista finaaliin valitut on merkitty allaolevaan luetteloon vahvennetulla tekstillä. Finalistit löytyvät koosteena Aisaparin YouTube-kanavalta: https://youtu.be/wRigFeyVYDY

Alakylä – Onnellisten jokilaakso. Kauhavan Alakylän esittelyvideo.

Alihankintaa Kauhavan puukoille ja kudonnaisille 2013. Käsikirjoittaja kuvaaja Eero Peltoniemi. Dokumentti Puukkojen ja kudonnaisten alihankkijoista.

Atleettiset saunatontut, 4min 48sek, 2019. Ohjaaja/kuvaaja Mikko Tuononen, käsikirjoitus Noora Virtanen, Mikko Tuononen, Seppo Kääriäinen ja Ollin atleettien tiimi, Koreografia Noora Virtanen, asut Suvi Simola/Hilma ja Olga, esiintyjät Ollin atleetit (Olli Käenniemi, Seppo Kääriäinen, Hannu Soukkio, Tero Ahlqvist et al.). Toisessa päässä on röllin sauna, toisessa päässä saunatonttujen. Luopioinen, vanha saari sekin, on kahden saunasaaren välissä. Vohlisaaressa on avantosauna ja alkuperäinen Röllimetsä jossa Rölli tv-sarja kuvattiin. Toiselle puolen on Rajalansaari, saunatonttujen päämaja. Rajalansaaren savusauna lämpiää kesäkeskiviikkoisin yleisölle ja venetaksi vie ja tuo kylpijää. Saunatontut lämmittävät ja hoitajavat savusaunaa ja kesäkauden ulkopuolella verryttelevät kankeita jäseniään (ikä kun painaa montaa) äijäjumpassa ja lentopalloillen. Saunatonttujen taustalla on liikuntayhdistys Ollin atleetit, joka on järjestänyt vertaisohjaajapohjalta liikuntaa miehille jo 40 vuotta. 2020 onkin juhlavuosi. Hullutteluna tehtiin paikallisin voimin, liikunnan, tanssin ja teatterin ohjaajan Noora Virtasen avustuksella tarina saunatontuista.

Avoimet Kylät/Haukiputaan Asemakylä 2020. Ohjaaja ja tekijä : Marja Haapakangas; Käsikirjoittaja:Eeva-Leena, Marja ja Pasi Haapakangas; musiikki Juha Nousiainen. Esittelyvideo kylästämme Avoimet Kylät-verkossa tapahtumaan kesälle 2020.

Hilma, 09,51 minuuttia, 2020. Käsikirjoitus, kerronta, kuvaus ja editointi: Hannu Brusila. Elokuvani ilmentää sitä, miten maaseudun elinvoimaa voidaan edistää  muun muassa yhteen hiileen puhaltamalla, myötäelämisellä ja huolehtimalla eläinten – tässä tapauksessa kissojen – hyvinvoinnista.

Kauhukoulu 9 min 51 s 2020. Evilda Haapa-aho ja Keira Finnilä ohjaajia ja Ella Hietala käsikirjoittaja näyttelijät Ella Hietala, Amalia Hirvelä, EllimaijaHietala, Ilona Mikkola, Evilda Haapa-aho, Niina Raja-Aho, Keira Finnilä. Kauhu valtaa oppilaiden mielet koulussa. Jotain kummaa tapahtuu koulussa. liittyykö tämä koronaan se jääköön katsojan miettitäväksi.

Kutsu Karjasi Koolle. Taina Halmemies, kuvaus ja editointi Jani Pyykkönen, äänimiksaus Tapani Lehtonen. Karjankutsunta eli kyylaus on osa suomalaista kansanmusiikkia. Opin savolaisen karjankutsumahuudon mummoltani Elsa Marialta. Kyylaus on muinainen äänenkäytön tekniikka ajalta ennen kuin laitumet aidattiin. Lehmiä on kutsuttu metsälaitumilta, ahoilta lypsylle kyylaamalla. Karjaan kohdistuvaan huhuiluun liittyy omaperäisellä tekniikalla esitettyjä tehosteita. Sen ominaisuuksia ovat efektit, voimakkaat huutomaiset äänet. Sävyltään se on terävää ja metallista. Kutsut ovat sisältäneet runsaasti erilaisia tyylipiirteitä. Juuri musiikillisesti rikkaat, runsaasti ornamentteja eli koristeita sisältävät kutsut ovat Pohjolan vanhinta ja kehittyneintä työmusiikkia. Singnaalit laulettiin ja kaiku kiiri yli metsämaan. Siitä on syntynyt oma musiikin lajinsa. Oma taiteensa, joka on tehnyt minuun suuren vaikutuksen.

Kylien elämää ja yhteisöllistä toimintaa Jalasjärvellä,  kesto: 12:16, vuosi: 2019. Suunnittelu: Jalasjärven kylien yhteistyöryhmä, Irma Kortesuo ja Markus Loppi. Kuvaus ja editointi: Markus Loppi. Maaseutuko muka kuollut? Ainakin Jalasjärven kylät todistavat toista: ensiapukurssia, lastenkerhoja, näytelmiä, päivällisiä, markkinahumua ja kökkää. Leader Liiverin mediaharjoittelija Markus Loppi tallensi kylien vireän kevään 2019 videolle.

Kätkänjoen kylä, kesto 8 min 8s. Valmistumisvuosi 2020. Ohjaaja Mari Ylinen, käsikirjoittaja Teuvo Viitasaari, tuotanto Kätkänjoen kesäteatteri. Kuvaus Kätkänjoen kylästä ja elämästä kylällä

Lande-Maria (landeMaria, youtube), kesto 6,31. Tekoaika 2014-2018. Ohjaus / käsikirjoitus/editointi/kuvaus/ näyttelijä Maria Välikangas. Pääkuvaaja : ” Pessi” Pirjo Lipasti. Musiikki: Petri Välikangas. Lyhyt kuvaus minkälaista maalla on asua, kun joskus ei kaikki mene kuin pitäisi. Perunoita nostettaessa kuokalla voi lyödä jalkaansa, auto tekee tenän kesken kauppareissun ja asutusta ei hiekkatien varrella ole lähettyvillä jne. Minkälaista sitkeyttä löytyykään maalla asujissa…

Maantie halkoo maalaismaisemaa – Route 66 Kuortane, 6 min. 19 sek.  valmistumisvuosi 2020. Jouni Mäki-Kahra (Ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus ja leikkaus). Maaseutumaisemaa Kuortaneelta 66-tien varrelta (kirkonkylän rinki heitetty myös). Nopeusrajoituksia ja liikennesääntöjä on noudatettu ajaessa.

Mollyn rantaretket, kesto 8 min. 11 sek.  valmistumisvuosi 2020. Jouni Mäki-Kahra tehnyt kaikki, paitsi musiikki teostovapaata youtubesta. Kuortaneella Kaatialan louhoksella ja Sarvikkaankoskella Molly-koiran kanssa retkeilystä tänä kesänä taltioitu. Kalajoen biitsilläkin poikettiin.

Muistatkos? – Vähikkälä vuonna 2060 , Kesto: 10min, Vuosi 2020. Ohjaus ja käsikirjoitus ym.: Team Väljämä. Vuonna 2060 eläkeläiset Sanna ja Erika rollaavat ympäri Vähikkälän kylää ja muistelevat samalla 2020-luvun vaihteen elämää vireässä Vähikkälän kylässä ja kylän matkaa Suomen tunnetuimmaksi kulttuurikyläksi. Nauruhermoja kutkuttavassa lyhytelokuvassa kuvastuu lämpimästi kylän vetovoimaisuus, yhteisöllisyys ja tekemisen meininki vähikkäläläiseen tyyliin.

Outoa peliä osa.6 -sarja Valmistumisvuosi: 2020 Kesto: 11 min ja 15 sekuntia. Ohjaus & Käsikirjoitus & suurin osa kuvauksista: Rene Mattila, rooleissa vimpeliläiset näyttelijät: Seppo Koivisto, Jouni Leppäaho, Jenny Huopana ja Rene Mattila. Tulevissa osissa myös Matti Järvelä ja Marita Toivonen (lähtöisin Itäkylästä). Script editor Anne Savela. Osa kohtauksista kuvattu Timo Nuolikoski Oy:n ja Viinilaakso Oy:n tiloissa. 6. osa sarjasta Outoa peliä, joka on murhamysteeri/draama.

Piika ja sotilas, 10min, 2020. Better world project työryhmä. Elokuva on toteutettu kaikille avoimena elokuvatyöpajana Kurikan kirjastossa. Projektin tavoite on ollut yhdessä nuorten kanssa tutustua ja toteuttaa lyhytelokuva ja oppia samalla elokuvan teon vaiheet. Kuvaus, käsikirjoitus, ohjaus ja leikkaus on toteutettu yhdessä työryhmän kanssa. Piika ja sotilas lyhytelokuva kertoo Suomen sodan aikaisesta tapahtumasta Kurikassa.Elokuva kertoo tarinan miksi Kurikka säästyi venäläisten tuholta. Elokuva on osa Better World projektia, joka on toteutettu alkuvuodesta 2020 kaikille avoimena elokuvaprojektina/työpajana Kurikan kirjastossa.

Piänten hetkien Punkalaidun, 2:50, 2020. Käsikirjoitus, kuvaus ja editointi: Tiia Korhonen / Matkailusihteeri, Punkalaitumen kunta. Elämä koostuu pienistä ja tärkeistä hetkistä. Punkalaitumella sellaisiahetkiä koetaan paljon, ja tällä videolla perehdytään punkalaitumelaisten pieniin hetkiin – mistä ne koostuvat ja missä ne tapahtuvat. Elokuva on Punkalaitumen kunnan tuottama, ja Tiia Korhosen tekemä.

Tervetuloa Märynummelle, 1,43 min, 2019. Märynummen kyläyhdistys, Laura Leivo, Varsinais-Suomen kylät ry, Joonatan Stenwall. Napakalla ja menevällä videolla esitellään Märynummen kylän monimuotoisuutta ja kirsikkana kakussa maininnat uudesta kyläkoulusta ja tonteista.

Titti, 9,02 minuuttia, 2020. Elokuvan ohjaus, käsikirjoitus, kerronta, kuvaus ja editointi: Hannu Brusila. Tarina leipovasta vihannesviljelijästä, joka ponkaisi pikavauhdilla uuden kotikylänsä piristysruiskeeksi ja vetovoimatekijäksi.

Vain muutaman kanan tähden 10 min 2020. Kati Korpela, Niko Riekkovaara, Airi Loikas, Jein Ylönen, Timo Loikas, Jaakko Piilola, Mari Kosela. Nuoret tympääntyvät kauounki elämään ja haluavat muuttaa maalle.

Voimaa vertaisilta: Kurejoen aivoryhmä. Kesto 1.09 min. 2019. Baba Yakubu, Martin Diamond, Mama Zenni, Bibi Helena, Zenni, Mama Yakubu & Kiharusi ry. Pohjanmaan herttaisin muori on muuttunut miniälle kiroilevaksi ”köpäksi” aivohalvauksen jälkeen. Murresarjakuvana toteutetussa teoksessa muori löytää Kurejoen vertaistukiryhmästä apua aivoinfarktin neuropsykologisiin jälkioireisiin. Hänen elinvoimansa palaa ja miniäkin ilahtuu.

2019

Vuonna 2019 pidettiin välivuosi, sillä kylässä tapahtui paljon muuta: koulun lakkauttaminen ja uuden kylätalon rakentamisen aloittaminen. Elokuussa Luoma-aho valittiin valtakunnalliseksi Vuoden kyläksi.

2018

Vuonna 2018 oli kyläelokuvafestivaalin teemana tubetus. Voittajaksi valitsi tubettaja Pinkku Pinsku Myllykankaan koulun videon. Videot on nähtävissä YouTubessa hashtagilla  #LAtube3018.

2017

Suomen juhlavuonna Luoma-aho osallistui Suomi 100 -teemahankkeeseen ja järjesti kyläelokuvafestivaalin sijaan  elokuvaillan Ikitie-elokuvan merkeissä. Elokuvan ohjaaja A.J. Annila oli paikan päällä kertomassa Ikitie elokuvan tekoprosessista.  Lisäksi toteutettiin Reinontupa 200 vuotta -elokuva

2016

Voittaja: Paluumuuttaja. Käsikirjoitus, kuvaus, editointi Eero Peltoniemi Kauhava. Kiitos: Marja-Liisa ja Eemeli Peltoniemi. Visualisoitu runo paluumuuttajasta. Näkymä maakuntaan on Saarimaan näkötornista.

Haukipudas lasten silmin. Käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus, leikkaus: Markku Alatalo. Haukipudas lasten silmin on leikkimielinen dokumentti siitä, miten lapset kokevat asuinpaikkakuntansa ja mitä he ovat kuulleet vanhempien kertovan esim. kouluista

Jakkurokki: Käsikirjoitus Minna Niemi, Ohjaaja/Kuvaaja Jarkko Laine. Järjestimme Laihialla edustamme nuorisoseuran Laihian Nuorisoliitto ry:llä ensimmäiset rokkifestari kesäkuussa 2016. Kuvasimme rokille mainosvideon, joka on juurikin kuvattu maalla/kylillämme ja tuo mielestämme mukavasti kyläämme esiin ja saimme mukavaa palautetta

Meidän ei kannata jäädä tänne. Kuvaus, leikkaus, käsikirjoitus: Toppo Koponen, Musiikki: Kumikameli Musiikkivideo Joensuulaisen Kumikameli -yhtyeen äänitteen ”Verta ja suolia” (TWINCD164) kappaleesta ”Meidän ei kannata jäädä tänne”. Kuvattu kesällä – syksyllä 2015 Pohjois-Karjalalan, Pohjanmaan ja Kainuun autiotaloissa. Nähtävissä myös Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=n2AfQ5c0-NQ

Veljekset ei ilvekset. Juhana Mikkola, Ilari Mikkola ja Onni Kivipelto. Tarina kertoo kahdesta veljeksestä, jotka ovat aivan erinlaisia, kaikesta huolimatta… Linkki elokuvaan: https://www.youtube.com/watch?v=jHhiB7DrzMQ

Orion. Manu Kerola (ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus, editointi) Tom Colt (musiikki) Teemu Tastula, Antti Kerola ja Tanja Kerola (pääosissa). Orion on mustavalkoinen moderni western, jossa vankilasta vapautunut muukalainen saapuu moottoripyörällä hiljaisen kylän saluunaan kostamaan menneisyyden vääryydet. Lyhytelokuva on kuvattu Rajaseudun Saluunalla Räyringissä, joka on noin 850 asukkaan kyläkunta Vetelin kunnassa Keski-Pohjanmaalla.

Myllykankaan koulun menoa ja meininkiä. Juhana Mikkola. On kuvattu miten iloisella sydämellä ja tunteella pidetään koulua Myllykankaan koulussa

Kun Elmeri puusta putosi. Leila Lehtonen-Jukantupa. Joulutonttu Elmeri on suorittamassa työtehtäväänsä, kun se tulee ikävällä tavalla yllätetyksi ja suunnitelmat muuttuvat.

Hevosenpesijä. Käsikirjoitus & Ohjaus: Elisa Karhula ja Katri Turhanen, Kuvaus Johannes Karhula. Näyttelijänä käsikirjoittajien lisäksi Veli-Pekka Perttula. Kulkija yrittää työllistyä maaseudulla.

AVR Niclas Rauma ja Satu Kumpulainen. Alkutuottajien vapautusrintama vapauttaa alkutuottajia.

Maadoitettu lapsuus. Sameli, Wiljami ja Emilia Kiviharju. Digitalisoituneet lapset päättävät viettää hetkisen ilman sähköä.

Lisäksi Jalasjärven Hirvijärven maa- ja kotitalousseuran neljä videota ja
Venetmäki 1876, puolen tunnin eeppinen elokuva.

2015:

Voittaja:

Sotavangin perintö. Mustavalkoinen mykkä road movie, jonka juoni liittyy Kälviän Vuolteella 1941–1942 olleeseen venäläisten sotilaiden vankileiriin. Manu Kerola, Kokkola.

kef10

Valtakunnallisen kyläelokuvafestivaalin lyhytelokuvakilpailuun saatiin vuonna 2015 määräaikaan mennessä 22 elokuvaa, jotka tässä lueteltu sattumanvaraisessa järjestyksessä:

Latvavedet. Latvavedet eli lähteet ja niiden pilaaminen, luontodokumentti Kainuusta. Hannu Paju.

Maraton. Maraton on elokuva, joka vie katsojansa lenkille Vesannolla eri kylille ja niiden tapahtumiin. Anu Hytönen.

Ninni Kettulin seikkailut. Jännittävä seikkailupäivä Satumetsän kavereilla, kun autetaan ystäviä hädässä. Maritza Parkkinen, Vimpeli.

Sotavangin perintö. Mustavalkoinen mykkä road movie, jonka juoni liittyy Kälviän Vuolteella 1941–1942 olleeseen venäläisten sotilaiden vankileiriin. Manu Kerola, Kokkola.

Suvannon kylän esittelyelokuva. Suvannon kyläläiset ja Seitasäätiö, Pelkosenniemi.

Suomussalmi -39. Tarina Suomussalmen kylästä, jonka alueella käytiin merkittäviä taisteluita talvisodan aikaan. Eero Schroderus.

Saunavaaran kylän esittelyvideo. Pelkosenniemen kylät, Saunavaara.

Kairalan kylän esittelyvideo. Pelkosenniemen kylät, Kairala.

Luiron kylän esittelyvideo. Pelkosenniemen kylät, Luiro.

Pelkosenniemen kirkonkylän esittelyvideo. Pelkosenniemen kylät, kk.

Big Bang Group. Musiikkivideo Start a Party itseään etsivästä yhtyeestä, joka keksii teleporttaamisen ja päätyy isojen haasteiden eteen. Joni Hakola, Lapua.

Huhtikuu. Fiktiivinen lyhytelokuva nuoresta parista, joiden elämä saa dramaattisen käänteen Lapuan patruunatehtaan räjähdyksen johdosta. Toni Kurkimäki, Lapua.

Keltaista ja Harmaata. Runoja menneisyydestä, kohtaloista, elämästä. Kulttuurista muistoja -hankkeen Runosaappaat-ryhmä, Alahärmä.

Muutos. Komedia nuoren miehen identiteetti-kriisistä. Saara Sundelin, Nakkila.

Muutos 2015. Lyhytelokuva luonnon selviytymistaistelusta. Seamk työryhmä, Seinäjoki.

Pakolainen. Kaksi erilaista ihmistä kohtaavat, nykyajan päivänsäde ja menninkäinen. Anniina Joensalo, Helsinki.

Tiistai. Kaunis päivä rakkaan ihmisen kanssa saa yllättävän käänteen. Tuukka Haapamäki, Seinäjoki,

With Love, Rosie. Lyhyt tarina ihmisyydestä, lämmöstä. Tiia-Maria Hyvönen, Jan-Kristian Koivukangas.

Salakuvaaja. Peiposjärven Me mediassa -kerho, Pieksämäen seudun 4H työryhmä. Naarajärvi.

Spiderninja. Poleemin Me mediassa –kerho, Pieksämäen seudun 4H työryhmä. Naarajärvi.

Dying Village. Elokuva kotikylästäni, jonka aika on pysähtynyt. Kalle Nykänen, Kauhajoki.

Henkilökuva Jokaisessa kylässä on henkilö joka ansaitsee tulla huomatuksi . Eero Peltoniemi, Kauhava.

2014:

Voittaja: SUKU ON PAHIN. Kuvaus miten kaupunkilaiset kokevat maaseudun elämän, Fanni Yliaho, Saimi Ränkimies ja Matilda Kivipelto Alajärven Myllykankaalta.

kef9

Valtakunnallisen kyläelokuvafestivaalin lyhytelokuvakilpailuun saatiin määräaikaan mennessä 21 elokuvaa, jotka tässä lueteltu sattumanvaraisessa järjestyksessä.

Linkki elokuvien koosteeseen.

YHDESSÄ– kertomus siitä mitä Leader-toiminta saa aikaan Lapissa ja kuinka se yhdistää kylien ihmisiä ikään katsomatta. Anu Sorsa, Leppävirta.
SUKLAAHURMA, tositarinaan perustuvassa fiktiivisessä lyhytelokuvassa on kaksi kiinteästi toisiinsa liittyvää episodia kahdelta eri vuosikymmeneltä. Anna-Maija Jokela, Helsinki.
ANTEEKSI, OLEN MAASEUDULTA KOTOISIN – lähes kokonaan mykkä lyhytelokuva, jossa tarina tiivistyy kahteen repliikkiin. Elokuva kertoo tytöstä, joka eksyy metsään ja kohtaa siellä yllättäviä asioita sekä salaperäisen hahmon. Riikka Tahvanainen, Helsinki.
LÄHE AIJJOOS KYLILLE kertoo Aijjoos-hankkeen toiminnasta. Eero Peltoniemi, Kauhava.
LOMAROMASSI. Helsingistä saapuu kylään muuan serkku, joka kiinnostaa kovasti kylän nuoria tyttöjä. Ari Impola, Pori.
HONKA JUURESSA ja CANON IN G MINOR – Jorman laulut syntyivät samalla hetkellä kun hän ne esitti. Antti Savela, Haukkala.
LOUKASMÄEN KALLE. Vanha mies asuu yksin maatilallaan Pohjanmaalla. Eräänä päivänä shamaani kertoo hänen poikansa palaavan monen vuoden vaeltelun jälkeen ja toivo vanhan miehen toivo herää. Eerik Kantokoski, Saukonkylä.
HANNA – nuori aviopari, Hanna ja Aki, etsivät uutta asuntoa. Pariskunta on matkalla pieneen porvoolaiskylään, Kerkkooseen, katsomaan kahta mahdollista kohdetta. Hanna ei ole innostunut. Hän on asunut lapsuutensa Kerkkoossa, mutta pakeni jo 16-vuotiaana kylän tylsyyttä muualle. Asuntonäytöissä Hanna palaa mielikuvissaan kouluaikaansa ja lapsuutensa aurinkoisiin pihajuhliin. Vauvakin on tulossa. Ehkä pieni kylä olisi kuitenkin hyvä ja turvallinen kasvuympäristö lapselle. Anu Airola, Kerkkoo.
VIIVYTYSTAISTELU. Leila ja Jussi asuvat kaksistaan “syrjäkylällä”. Heillä on kova halu jatkaa yhteiseloa toinen toistaan tukien. Tummia pilviä nousee kuitenkin taivaalle. Terveys heikkenee ja tienkin kunto rapistuu.Yhteiskunnan turvaverkon lonkerot ulottuvat jo Pajulaankin, ruoka tuodaan (tosin jäisenä, mutta tuodaan kunmminkin). Kodinhoitajat tuskailevat huonon tien takana asuvien autettaviensa vuoksi. He ovat sitä mieltä, että Leilan ja Jussin olisi aika siirtyä “ihmisten ilmoille”. Tilanne ei ole asukkaiden kannalta hyvä, on aika ryhtyä viivytystaisteluun… Eskolan kylä/Jaakko Hautamäki, Eskola.
MODERNISOITUVA SUOMI. Kun Helsingin olympialaiset päättyivät, virtasi Suomeen uusia innovaatioita ja arkea helpottavia asioita. Mutta oliko armas kansamme valmis tähän? Juha Kiviharju, Kokkola.
SUKU ON PAHIN. Kuvaus miten kaupunkilaiset kokevat maaseudun elämän, Fanni Yliaho, Saimi Ränkimies ja Matilda Kivipelto, Myllykangas.
SERIOUS STUFF FOR THE RUNNERS. Poika alkaa opetella pitkien matkojen juoksijaksi Francis Tuckeriksi esittäytyvän kylähullun opissa. Joonas Makkonen, Tornio.
HYRYNSALMEN HISTORIAN LYHYT OPPIMÄÄRÄ. Hyrynsalmella on ollut asutusta jo 8000 eaa. Kylän historiaan kuuluu muun muassa myös saksalaisten aseveljien pitämä vankileiri. Miikka Niskanen, Kerava.
AUTIOTALO. Psykologinen kauhutarina autiotalosta ja jonkin oudon voiman sinne houkuttelemasta pariskunnasta joka kokee kummia. Olli Luoma-aho, Oulu.
HEVOSPITÄJÄ. Kylästä kaupungiksi, vanhasta merenpohjasta eläväksi hevoskulttuurin keskipisteeksi. JJ Alanne, Tampere.
KOKOUS. Lapuan kulttuurijaosto järjestää vuosikokouksen. Vaihtelevin seurauksin. Tomi Rautakorpi, Seinäjoki/Lapua.
ITÄKYLÄ. Itäkylän kylävideo. Itäkylän maa- ja kotitalousseura, toteuttaja Kuiperi.
SOLITAIRE. Psykologinen trilleri. Tomi Rautakorpi, Seinäjoki.
JULKKIKSET. Julkisuuden kiroista kertova lyhytelokuva. Senni Ojaniemi, Seinäjoki.
ILTASATU. Klassikkosatujen modernisoitu tulkinta. Takalan Nuorisoseura, Ylihärmä (Kauhava)

2013:

VOITTAJA:

Lykky putos. Elokuva pienestä kylästä, jossa kyläyhdistyksen puheenjohtajan toiveena on lisätä kylän yhteisöllisyyttä järjestämällä kyläjuhla. Eskolan kyläyhdistys ry/Jaakko Hautamäki, Eskola.

LINKKI voittajaelokuvan traileriin

kef5

Kuvassa vuoden 2013 kisan palkitut finalistit, vasemmalla Eskolan voittajatrio.

FINALISTIT:

Jako. Torniolainen perinne lipota koskesta siikaa ja jakaa se kyläläisten kesken. Mikko Shemeikka, Tornio

Mutalan raitilla. Tarina maaseudun autioitumisesta. Harri J. Rantala, Nurmo

Rannalle rakennettu. Rannankylä isäntäänsä etsivän koiran silmin. Jaakko Latva-Laturi, Lehtimäki,

Tiistenjoki; komia kyläksi, piäni pitäjäksi. Matti Rinnankoski, Tiistenjoki. Moniääninen dokumentti tiisteläisten kotiseuturakkaudesta.

LISÄKSI KILPAILUUN SAATIIN SEURAAVAT ELOKUVAT :

Alihankintaa Kauhavan puukoille ja kudonnaisille, dokumentti.

Daughters of Snow – Lumen tyttäret. Skandinaavinen tarina intohimon aiheuttamasta lumisokeudesta. Nurmo.

Esko ja Ritva Rajalan kotimuseo Ilmajoki, dokumentti. Kauhava

Grillihiilen synty, dokumenttielokuva. Vimpeli.

Hallapuron kylätapahtuma 2012, Vimpeli.

Head to Head, Päästä päähän, Turku.

Koulutapaaminen. Karijoki

Kulkuri ja kaulakoru. Elokuva onnea etsivästä kulkurista, jonka vanhat muistot ajavat takaisin kotikylälle. Kokkola.

Liikkeitä ja hetkiä Levijoella. Lyhyt katsaus Levijoen kylän arjesta.

Me/te/(o)/riitti, Kerava. Elokuva pohjautuu tositapahtumaan, jossa 2012 vuoden alkupäivinä meteoriitti hajosi Jämsän yllä pudottaen palasiaan tähän maakuntansa ainoaan keskiaikaiseen pitäjään.

Olla onnellinen on melkein taidetta, Kauhava.

Pettulato. Talvinen heinänhakuretki, joka liittyy samaan tarinaan kuin Niittypäivä 1904 -elokuva. Länsikylä

Suudelma. Musiikkivideo. Soini.

Syvä Pohjoinen. Musta elokuva, joka vie katsojan Kumpulan veljesten tilalle. Rovaniemi.

Tervaa ja Höyheniä 2008–2009. Otteita tervahaudan teosta ja näytelmästä. Vimpeli.

Työttömät. Työttömän arkipäivää Alajärven Myllykankaan kylällä.

Ahlaste tuupin ja 24H elokuvaleirien lyhytelokuvia, Pori:

Ahlaste uusi vieras. Kyläsuunnitelma nuorten näkökulmasta.

Itseppähän päätit tulla tänne.

Suuri pelipäivä.

Ullakon neito